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Inquiry:  
 Position 1:  When preparing a nuclear criticality safety evaluation (NCSE), both 
the author and the reviewer (reviewer as defined in ANSI/ANS-8.19-2005, Section 8.4) 
shall have a facility qualification (i.e., have documented facility/process specific 
knowledge per ANSI/ANS-8.26-2007 (R2012), Section 7.10). 
 Position 2:  When preparing an NCSE, either the author or the reviewer shall 
have facility qualification. 

 Question: Given compliance with ANSI/ANS-8.19-2005 and ANSI/ANS-8.26-
2007 (R2012) are required, which position is compliant?  If none of the above, then 
what would be a compliant position? 
 
Response:  
 The inquiry was intended to clarify the training and qualification requirements 
necessary to perform an “independent review that confirms the adequacy of the nuclear 
criticality safety evaluation” as stated in Section 8.4 of ANSI/ANS-8.19-2005.  
Specifically, are both the author and the reviewer required to be qualified according to 
the requirement of ANSI/ANS-8.26-2007 (R2012), Section 7.10, for the specific facility 
for which the NCSE was prepared?   

 Neither ANSI/ANS-8.19-2005 nor ANSI/ANS-8.26-2007 (R2012) define a 
reviewer or the qualifications necessary for the reviewer of NCSEs and this inquiry 
cannot be answered within the context of the current versions of the standards. The 
nuclear criticality safety (NCS) program implemented at the site or facility level should 
define the requirements necessary to author or review NCSEs.  If the NCS program 
requirements state that the NCSE reviewer must be a fully qualified criticality safety 
engineer or senior criticality safety engineer assigned to the operation that is the subject 
of the NCSE, then all requirements of ANSI/ANS-8.26-2007 (R2012), including process 
and facility knowledge of assigned operations, must be met.  If the NCS program 
permits criticality safety engineers or senior criticality safety engineers to perform 
reviews of NCSEs for operations to which they have not been “assigned,” there is no 
conflict with either ANSI/ANS-8.19-2005 or ANSI/ANS-8.26-2007 (R2012).  

 The intent of ANSI/ANS-8.26-2007 (R2012) is that the NCSE author is a qualified 
criticality safety engineer (see Section 7.6).  Position 1 (both author and reviewer fully 
qualified) is obviously compliant with the requirements of ANSI/ANS-8.19-2005 and 
ANSI/ANS-8.26-2007 (R2012).  Position 2 (either author or reviewer fully qualified) as 
stated in the inquiry, while not directly in conflict with specific statement of Section 8.4 in 
ANSI/ANS-8.19-2005, does not meet the concept of having the reviewer qualified to the 
same level as the criticality safety engineer who performed the original analysis. 


