
ANS Answers Multipart Inquiry on ANSI/ANS-8.3-1997 (R2017), Criticality 
Accident Alarm System (current standard).  
(Nuclear News, January 2020) 
 
Excerpt of section in question from ANSI/ANS-8.3-1997 (R2017), Sec. 4.4, 
“Dependability,” Paragraph 4.4.1 for reference: “Consideration shall be given to the 
avoidance of false alarms. This may be accomplished by providing reliable single detector 
channels or by requiring concurrent response of two or more detectors to initiate the alarm. In 
redundant systems, failure of any single channel shall not prevent compliance with the 
detection criterion specified in 5.6.”  
 
Question: Does the “redundant systems” requirement in the third sentence mean the “two or 
more detectors” “requiring concurrent response” in the second sentence OR is it an unrelated 
“dependability” requirement regarding truly “redundant” detection stations (e.g., redundancy 
in the sense that if one fails, another is available to detect and alarm)? 

 
This question is split into two parts to make the answer unambiguous. 
 
Question 1: Does the “redundant systems” requirement in the third sentence mean the “two 
or more detectors” “requiring concurrent response” in the second sentence? 

 
Response 1: No. As stated in the standard, the avoidance of false alarms may be 
accomplished by providing reliable detector channels or by requiring concurrent response of 
two or more detectors to initiate an alarm. In both cases, failure of any single channel or 
single detector shall not prevent compliance with the detection criterion specified in Sec. 5.6. 
Systems with multiple detectors may or may not be a redundant system, depending on 
system design. The user is referred to common dictionary definitions of the word “redundant.” 

 
Question 2: Is it an unrelated “dependability” requirement regarding truly “redundant” 
detection stations (e.g., redundancy in the sense that if one fails, another is available to 
detect and alarm)? 

 
Response 2: No. The overarching requirement in Sec. 4.4.1 is that consideration be given to 
the avoidance of false alarms, and that failure of the selected detection method not prevent 
compliance with the detection criterion specified in Sec. 5.6. Redundancy is a permissive, so 
there is no requirement to have a redundant system. However, if a redundant system is 
chosen to meet the overarching requirement for avoidance of false alarms, then the 
requirement that “failure of any single channel shall not prevent compliance with the detection 
criterion specified in 5.6” shall be met. 
 


